Правила поведінки. Поради


01006dt2-6d48-779x446.jpg

Музика з телефону та рюкзак за плечима: чого не можна робити в громадських місцях

Як слід себе вести в громадських місцях, щоб почуватися комфортно та не зважати іншим.

Ми з дитинства знаємо правила поведінки: вітатися, не перебивати співрозмовника, прикривати рота, коли пчихаєш/кашляєш/позіхаєш, не говорити голосно в транспорті тощо. Проте інколи люди забувають про найелементарніше. Це може не тільки спричинити незручності для інших, а й бути небезпечним. Пригадаймо, як варто поводитися в суспільстві, щоб ваш комфорт не став головним болем для інших.он

Важко уявити зараз себе без телефону. З його допомогою ми можемо спілкуватися, розважатися, робити закупівлі, навчатися. Та часом ми не зважаємо, що користування телефоном також має свої правила.

Не можна говорити телефоном в транспорті. Розмовою, особливо довгою, ви заважаєте іншим пасажирам. Якщо вам подзвонили, коли ви в транспорті, варто коротко відповісти, що ви зараз не можете говорити та передзвонити, коли вийдете. Якщо розмова термінова, не треба говорити голосно та довго. Якщо це можливо, попросіть співрозмовника перевести розмову у зручний для нього месенджер.

Будьте обережними з голосовими повідомленнями. Коли вам потрібно записати голосове повідомлення в громадському місці, знайдіть місце, де ви не будете заважати іншим. Треба також зважати на те, щоб ваш співрозмовник почув те, що ви будете говорити, тому записувати в шумному приміщенні чи на шумній вулиці – не дуже хороша ідея. Якщо вам треба послухати повідомлення – скористайтеся навушниками.

Вимикайте звук. Якщо ви переписуєтеся з кимось в громадському місці, виключіть звук на телефоні. Що може звучати більш дратівливо, ніж постійні сповіщення про повідомлення.

Звук на телефоні також необхідно вимикати на заняттях, в спортивному залі, в кіно чи театрі, музеї. В таких місцях варто взагалі без нагальної потреби не діставати телефон.

Ваша музика має залишатися вашою. Дуже часто на вулиці можна зустріти людей, що слухають музику з телефону чи навіть з колонок. Проте запам’ятайте – ваша музика – це ваш особистий вибір. Навколишні люди не мають слухати її разом з вами. Якщо ви звикли слухати музику на вулиці – використовуйте навушники.

Соціальні мережі теж можна назвати громадськими місцями. Відповідно, там теж треба дотримуватися певних правил поведінки.

Будьте обережні із малознайомими людьми. Не треба постійно писати їм коментарі чи відмічати на фото. Також не варто скидати їм файли на стіну чи в приватні повідомлення. Не треба втручатися в особистий простір інших.

Те саме стосується вчителів та батьків. Якщо ваша дитина користується соціальними мережами, обмежте своє видиму присутність на його/її сторінці. Не треба виставляти її фотографії та відмічати без дозволу дитини. Запам’ятайте, кожна дитина – це теж особистість. І вона має право вирішувати що зі свого життя виставляти на показ.

Не змінюйте сторінки в соціальних мережах без нагальної потреби. Якщо кожного місяця ви будете створювати нову сторінку та знов і знов додаватися до ваших друзів, їм це може скоро набриднути.

Будьте ввічливими в коментарях. Писати в режимі Caps Lock,  хамити, безпідставно звинувачувати інших, ображати неприпустимо в соціальних мережах так само, як під час особистого спілкування. Те, що вас ніхто не бачить особисто не означає, що на це ніхто не зважатиме.ранспорт

Можна писати цілі книжки про те, як поводитися в громадському транспорті: хто кому має поступатися місцями, через кого передавати плату за проїзд, як заходити та виходити з транспорту, коли там багато людей тощо. Проте ми звернемо увагу на те, що стосується всіх.

Не займайте більше одного місця. Не варто ставити сумки чи пакети на сусіднє крісло. Це називається she-bagging. Також варто стежити, щоб ваш одяг не лежав на сусідньому місці – якщо на нього хтось сяде, буде неприємно.

Наступна порада стосується переважно чоловіків. Не можна розставляти ноги, коли сидиш в транспорті. Ви заважаєте іншим пасажирам. Така поведінка називається менспрейдінг (від англ. man — «чоловік» та spread — «розкидатися»).

 

 

 

 

 

 

 

 

Контакти

Адреса
вул. 6 Вересня, 1
м. Конотоп
Сумська область
41600
Україна
COM_CONTACT_EMAIL
Телефон
(05447)6-02-50
0967148693

Відповідальна особа щодо
консультаційної допомоги
Заступник директора
з навчально-виробничої роботи
Юрій Миколайович Яковенко
+380 98 863 1545
Фа
Мобі