Для допитливих

 

Колірний тест Люшера

 
 

 

 

 

 

Колірний тест Люшера - психологічний тест, розроблений доктором Максом Люшером. Колірна діагностика Люшера дозволяє виміряти психофізіологічний стан людини, його стресостійкість, активність і комунікативні здібності. Тест Люшера дозволяє визначити причини психологічного стресу, який може призвести до появи фізіологічних симптомів.

Макс Люшер з'ясував, що сприйняття кольору об'єктивно і універсально для всіх, але індивідуальні переваги у виборі кольорів суб'єктивні. Ця відмінність дозволяє вимірювати суб'єктивні стану за допомогою тестових квітів.

На основі 36 000 точних визначень були відібрані 23 індивідуальних показника, які дозволяють виміряти вибір випробуваним тестових квітів. Деякі з цих показників не відносяться до сфери свідомості.

Колірний тест Люшера часто і абсолютно необгрунтовано застосовують у відборі. Часто - бо просто і дає багато поживи для роздумів. Необґрунтовано - тому що таких списків діагностує не властивості особистості, а її стану. Досліди показують, що через 1-2 місяці люди розкладають таких списків зовсім інакше. Відбирати ж слід тільки за стійким у часі характеристиками (наприклад, інтелекту).

Процедура проведення тесту

В даний час існує два варіанти тесту Люшера: короткий і повний. При застосуванні короткого варіанту використовується набір (таблиця) з восьми кольорів: - сірого (умовний номер - 0), темно-синього (1), синьо-зеленого (2), червоно-жовтого (3), жовто-червоного (4), червоно-синього або фіолетового (5), коричневого (6) і чорного (7).

Повний варіант колірного тесту Люшера («Клінічний колірний тест») складається з семи колірних таблиць:

  1. «сірого кольору»
  2. «8-ми кольорів»
  3. «4-х основних кольорів»
  4. «синього кольору»
  5. «зеленого кольору»
  6. «червоного кольору»
  7. «жовтого кольору»

Сама процедура тестування полягає в упорядкуванні квітів випробуваним за ступенем їх суб'єктивної приємності. Інструкція передбачає прохання відволіктися від асоціацій, пов'язаних з модою, традиціями, загальноприйнятих смаків і постаратися вибирати кольори, тільки виходячи зі свого особистого ставлення.

Результати колірної діагностики Люшера дозволяють провести індивідуальну оцінку і дати професійні рекомендації про те, як можна уникнути психологічного стресу і фізіологічних симптомів, до яких він приводить. Крім того, тест Люшера надає додаткову інформацію для психотерапії та гомеопатичної терапії.

Достоїнства і недоліки тесту Люшера

Оскільки вибір кольору заснований на несвідомих процесах, він вказує на те, яка людина насправді, а не на те, яким він себе представляє або яким би він хотів бути, як це часто трапляється при використанні опитувальних методів.

Прихильники застосування тесту Люшера стверджують, що він дозволяє провести швидкий і глибокий аналіз особистості на основі інформації, отриманої при простому ранжируванні квітів.

Проте існує спосіб «обдурити» тест, показавши ідеальне врівноважений стан. Для цього необхідно вибрати кольори в наступній послідовності: червоний - жовтий - зелений - фіолетовий - синій, коричневий - сірий - чорний».

Вимоги до пропонованих кольорів

Вважається, що тестування необхідно проводити:

  • при природному освітленні, а не під світлом ламп в приміщенні.
  • неприпустимо вплив на таблицю кольорів прямого сонячного світла.
  • за допомогою тільки оригінальних кольорових карток (стимульного матеріалу).

Однак були проведені дослідження, які показали, що немає великої різниці - давати оригінальні кольорові картки або пред'являти кольору з комп'ютера (враховуючи навіть те, що кожен монітор дає своє цветопредставление). Дивись Вплив спотворень кольору на порядок вибору кольорів у колірному тесті Люшера

Корисні посилання

 

 

Контакти

Адреса
вул. 6 Вересня, 1
м. Конотоп
Сумська область
41600
Україна
COM_CONTACT_EMAIL
Телефон
(05447)6-02-50
0967148693

Відповідальна особа щодо
консультаційної допомоги
Заступник директора
з навчально-виробничої роботи
Юрій Миколайович Яковенко
+380 98 863 1545
Фа
Мобі